Tips

Nu je ondertussen al het een en ander te weten bent gekomen over metaaldetectie, de basis benodigdheden die hiervoor nodig zijn, wil ik in dit hoofdstuk een aantal nuttige tips geven. Deze tips kunnnen evt. zeer handig zijn bij het voorwerk en/of het uiteindelijk op pad gaan om te detectoren!

 

Voorwerk;

Gedegen voorwerk levert meestal meer en mooiere vondsten op dan zomaar luk-raak ergens te gaan proberen! Verzamel van tevoren gegevens die interessante aanwijzingen opleveren over de streeksgeschiedenis en plekken in de omgeving die zeker de moeite waard zijn om te gaan bekijken of te onderzoeken. (via oude kaarten en plattegronden, internet/google-maps, info van oudere mensen, ga er zelf opuit; wandelend of op de fiets omdat je zo vaak op plekjes kan komen die per auto niet bereikbaar zijn.)

 

Schenk extra aandacht aan plekken;

 

* Waar vroeger belangrijke historische gebouwen, kerken, kastelen, oude boerderijen, herbergen, tolhuizen etc. hebben gestaan.

* Vroeger handel werd gedreven, marktplaatsen, visafslagen, tolbruggen, festiviteiten werden gehouden.

* Waarlangs eeuwenlang oude reis- pelgrim- of handelsroutes liepen en waar ze elkaar kruisten.

* Oude boomgaarden, groententuinen, rondom hele oude bomen, oude akkers of weilanden, stortgronden voor dorp/stadsdrek etc.

* Waar oorlogen en veldslagen zijn uitgevochten, manschappen waren gelegerd, oefenterreinen, kogelvangers in het landschap etc.

* Waar oude pot- en glasscherven, stukjes oude pijpensteeltjes en/of - pijpenkoppen aan de oppervlakte liggen.

* Voor modern spul (gulden- en eurotijdperk); strand, kampeer- en festivalterreinen.

 

 Juist omgaan met de detector;

 

Succes met deze hobby staat of valt met de vaardigheid van de zoeker. Al heb je nog zo'n mooie zoekplek en nog zo'n mooie of dure detector, zonder een goed inzicht in de apparatuur en zonder goede zoektechnieken blijven de vondsten beperkt!!!

Het belangrijkste instrument ben je dus zelf!

 

* Lees en bestudeer daarom bij aankoop van de detector goed en aandachtig de instructie boekjes en/of cd-rom. 

* Leer de werking van alle knoppen en instellingen beter kennen door ze uit te testen op een oefenveldje waar je op bekende plekjes (gemarkeerd) en op verschillende dieptes items van verschillende soorten metaal of legeringen hebt gestopt!

* Kortom; raak vertrouwt met je detector, hoe verschillend hij reageert d.m.v. piepjes op elk soort metaal of voorwep afzonderlijk met harde of zachte, lage of hoge, enkele of dubbele piepjes en Bekijk en beluister instructie filmpjes met het zelfde type detector als je hebt op youtube.nl enz.  

 

Aanwijzingen voor een goede zoektechniek;

 

Draag nooit veiligheidschoenen (met stalen neus) of houdt nooit je metalen schop dicht bij de schotel van je detector deze  zal anders continu gaan piepen (als ze binnen zijn schotelbereik komen) en jij maar denken dat er vanalles onder de grond ligt en maar graven voor niets of denken dat de detector stuk is omdat hij overal waar je hem zowat houdt reageert?!! ! Je zal niet de eerste of enige zijn die deze fout maakt!

Laat de schotel steeds op de juist wijze (horizontaal) en op dezelfde hoogte (0 tot 2 cm.) boven de grond zweven tijdens het zwaaien van links naar rechts en weer terug van rechts naar links, waarbij elke zwaai steeds de vorige iets overlapt! Op deze manier werkt de schotel  het nauwkeurigst en mis je zo min mogelijk evt. interessante voorwerpen. Haastige spoed en grote halen snel thuis staan garant voor beduidend minder interessante vondsten, dus vaak graven en merendeels vlak onder de oppervlakte liggen de ijzeren items of andere wat grotere voorwerpen die een duidelijk hard signaal afgeven zoals blikjes, stukken koper, aluminium folie pakjes, bierdoppen, grote spijkers, bouten en moeren.

De zwaaisnelheid is ook een belangrijk gegeven. Meestal staat er in de gebruikers handleiding van de detector welke zwaai snelheid wordt geadviseerd; dit is o.a. ook afhankelijk van het zoeksysteem waarmee de detector is uitgerust (en ook van de grond waarop men zoekt qua dieptebereik en bodemweerstand)

 

Er zijn 3 gangbare zoeksystemen;

 

1.Een motion detector;

De naam zegt het al de beweging van het zwaaien is noodzakelijk om iets te detecteren. Zou je de schijf helemaal stil houd en boven een voorwerp, dan geeft deze niets meer aan! Sommige detectors hebben een trage of juist snelle detectie snelheid, afhankelijk van het type moet de detector dan wat langzamer of kan hij sneller op en neer worden gezwaaid om toch goed de items onder de schotel te detecteren! Dit type detector is ver uit het populairst onder de zoekers!

 

2. De TR/VLF detector;

In tegenstelling tot de motion detector hoef je deze detector niet persé te zwaaien. Als je de schijf boven een voorwerp stil hangt, blijft deze net zolang een signaal aangeven tot je de schijf weer weghaalt! Nadeel van dit systeem is dat je met een basis signaal werkt, dit moet een net hoorbaar signaal zijn,niet te hard en niet te zacht. Er ontstaan echter vaak al snel zoekproblemen omdat tegelijkertijd ontstoren van de grond en discriminatie van metaal niet mogelijk is zoals bij de motion-detectors. Zodra je afvalmetaal uit wil schakelen, krijg je de basistoon niet meer rustig ook verlies je dan veel van je dieptebereik.

 

3. De Pulse Induction detector;

Dit systeem wordt vooral toegepast bij onderwaterdetectors en bij apparatuur voor leger, overheid en industie! Het grote voordeel van dit systeem is, dat ze erg stabiel zijn en nauwelijks last ondervinden van storing en diepteverlies door mineralisatie van de grond. Het grote nadeel van dit systeem is dat het géén mogelijkheid heeft om ijzer te negeren!!!

 

Echter de meeste wat betere motiondetectors zijn tegenwoordig ook van deze goede eigenschappen voorzien terwijl ze wel in staat zijn om o.a. ijzer en andere specifieke  oninteressante items te kunnen negeren!!!!

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb