Benodigdheden:

Voor de hobby metaaldetectie zijn er naast het belangrijkste item;   De metaaldetector:

                                                                                                                                                                              

Nog veel meer attributen voor deze hobby te koop maar of ze nu allemaal noodzakelijk zijn is maar de vraag.  Je kan het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Ook is het maar net hoeveel je eraan wilt besteden en welke eisen je eraan stelt. Hieronder zal ik echter de meest gebruikelijke items bespreken, die je als beginner toch wel minimaal moet hebben om deze hobby te kunnen beoefenen.

Als je een detector aanschaft, zitten er soms ook enkele items zoals hieronder vermeldt erbij in het pakket van de metaaldetector die je koopt! Maar het is vaak afhankelijk van welke detector (Merk) je koopt en/of er speciale detector-/ actiepakketten in de aanbieding zijn!

 

 

  • Metaaldetector.
  • Schotel beschermer .
  • Handzame schop.
  • Hoofdtelefoon.
  • Pinpointer.
  • Laarzen/regenkleding.
  • Rugtas en vondstentas.
  • Beschermende handschoenen.
  • Reserve batterijen / evt. oplader.

 

 

 

Metaaldetector:

Tegenwoordig is het uitkiezen van een goede detector voor een beginner er niet makkelijker op geworden.Kijk maar op internet daarop zijn een enorme bulk aan detectorsites te vinden die beheerd worden door fabrikanten, importeurs, dealers, hobbyisten.

Alllemaal prijzen ze hun diverse soorten detectors natuurlijk "de hemel in" maar voor een beginner is het erg moeilijk om te beoordelen uit welke hoek de aanbevelingen komen. Komend ze uit de commerciële hoek of zijn het goedgemeende aanbevelingen van belangeloze hobbyisten?!

 

Hieronder vermeld ik de belangrijkste criteria's waarop je voorafgaand  aan de aanschaf goed over na moet denken;

 

* Wat wil je precies met de detector; Wat en waar ga je naar zoeken?  Ga je veel op recreatieplekken zoeken of zoek je liever aan zee op het strand of wil je in het water (zoet of zout) gaan zoeken en/ofduiken?, Wil je hoofdzakelijk naar militaria zoeken (kogels, hulzen e.d.), in de bossen of juist merendeel op akkers en weilanden?!

 

* Zoek je dus een detector om ergens specifiek (gespecialiseerd) naar te zoeken of juist een all-round detector die je op de meest voorkomende ondergronden kan gebruiken?

 

* Bepaal je budget; Hoeveel wil je voor de hobby uitgeven?!

 

* Koop geen ingewikkelde detector met allerlei knoppen, toeters en bellen als je weet dat je niet houdt van het lezen van handleidingen, ongeduldig bent en bijvoorbeeld alleen maar de knop aan wilt zetten en maar gaan met die banaan!

 

* Let op het gewicht van de detector en is het gewicht van de detector goed uitgeballanceerd?Je moet er vaak toch een tijd mee rondlopen en mee op en neer zwaaien!

 

* Koop bij voorkeur bij een bekende en betrouwbare dealer; Lees de recensies na op dealersites van andere kopers. Ga bij voorkeur altijd eerst in de betreffende "winkel" kijken en probeer diverse detectors uit of maak hiervoor een speciale afspraak. Een detector is via internet zo gekocht, ook in het buitenland, maar hoe zit het als er mankementen zijn met de detector, hoe moet dat dan. Is er een goede service etc etc.

 

* Kijk ook altijd of de bewuste detector optionele uitbreidingsmogelijkheden heeft als je b.v. wat verder gevorderd bent en/of toch ergens specifieker naar wil kunnen zoeken,! ( meerdere soorten zoekschijven toepsbaar zijn; die elk weer hun specifieke eigenschappen en mogelijkheden bieden; zoals concentrische- of widescan(dubbel D)-schijven, elliptische widescan schijven, variatie in grootte en vorm is enorm, sniperschijven etc., etc.

Laat je door de dealer dus goed informeren over mogelijkheid om andere zoekschotels op de detector toe te passen zijn en wat de specifieke kwaliteiten, van die verschillend schijven zijn!

 

De gulden regel om te kiezen voor kleine of grote schijven is:

- Gebruik grote schijven op relatief "schone grond"= waar dus niet veel ijzer en andere rommel zit!

- Gebruik kleinere schijven als de grond sterker/ sterk vervuild is met ijzer en puin!

 

* Heeft de detector van je keuze voldoende diepte bereik in de grond en is deze gevoelig genoeg voor zeer kleine voorwerpen?

 

* Zitten er nederlandse (vertaalde) handleidingen bij de detector.

 o

* Wat voor soort batterijen zitten er in de detector en hoelang gaan deze mee? Kunnen ze ook gemakkelijk worden vervangen?

 

* Koop bij voorkeur geen nieuwe detector onder de 100 a 150 euro, dat bespaart teleurstellingen. De heel goedkope detectors zitten kwalitatief slecht inelkaar en/of hebben een slecht dieptebereik in de discriminatiestand en ook merendeel weinig tot geen uitbreidingsmogelijkheden!

 

Handzame schop:

Ideaal hiervoor zijn de zgn. pioniersschop (legerschop) aan te raden. Zijn erg sterk en handzaam om mee te nemen.  De grond kan in de zomer  bv. erg uitgedroogd en hard zijn en in de herfst/ winter vaak hard of  doordrenkt met regenwater en dus zwaar zijn. Anderen gebruiken gewoon een stevige tuinschop (zoals rug patiënten) zodat ze niet zo hoeven te bukken bij het scheppen en/ of graven, alleen zijn die niet kompact om te vervoeren op bv. de fiets of brommer!

 

Hoofdtelefoon:

Meestal zit er bij de aanschaf van een detector wel een vrij eenvoudig hoofdtelefoontje in het pakket waarmee het natuurlijk  ook kan, maar als je  met deze hobby  serieus  oppakt en er regelmatig  op uit wilt gaan, dan voldoet een goede en degelijke hoofdtelefoon met regelbaar volume het best. Natuurlijk kun je de detector ook zonder hoofdtelefoon gebruiken maar,  het gebruik van een goede koptelefoon heeft vele voordelen;

* De detector verbruikt minder batterijen.

* Je kunt je veel beter concentreren op de geluidsignalen/ het geluidsvolume naar eigen wens instellen.

* Je hebt geen last van storende achtergrond- en/of omgevingsgeluiden!

 

Pinpointer:

Op de wat betere metaaldetectors zit wel een pinpointer functie om de plek van het target vrij nauwkeurig te bepalen, dus  waar je moet graven maar niet standaard bij alle detectors! En sommige vinden het makkelijker om ernaast ook nog een zakformaat pinpointer bij te hebben. Dat is eigenlijk een minidetectortje met een kleiner bereik maar erg handig om de uitgegraven grond en/of de kuil zelf af te tasten op waar het item wat je zoekt zich precies bevindt! Is compact, vaak ook handig aan de detectorsteel of aan je riem te bevestigen maar zijn ook wel vrij   De goedkoopste manier is hoe ik het zelf doe (maar  kost wel wat meer moeite) namelijk om met de graspol of een handvol aarde gewoon even over je detector-schotel te gaan. Bij gewenste piepjes zit het item erin en anders pak je een volgende pol of hand met aarde!

 

Laarzen/ regenkleding:

We wonen nu eenmaal in een land waar het regelmatig kan regenen en/of de grond erg nat of drassig kan zijn, vandaar dat een stevig paar schoenen of laarzen en regenkleding tot de vaste basisuitrusting  behoren.

 

Rugtas en vondstentas:

Een rugzak is altijd gemakkelijk omdat je dan je handen vrij hebt om te detectoren en je toch allerlei standaard bruikbare items goed en droog opgeborgen bij je hebt.  Zoals b.v.; Eten, drinken, toiletrol, hoofdtelefoon, mobiele telefoon,  handdoekje, extra zoekschijfje om te verwisselen, reserve batterijen enz, enz. Ook een vondstentas ( schoudertas of riemtas) is handig om je mooie detector vondsten in op te bergen, maar ook de rommel die je opgraaft zoals; stukken lood, ijzer, zink, koper, blik etc!  Ook hoef je dan niet steeds de rug tas van je schouders  af te halen.  En verder  is het namelijk een ongeschreven wet dat wat je allemaal als rommel op graaft en tegenkomt  netjes opruimt in een afvalbak of mee naar huis neemt en thuis weg gooit bij het oudvuil  of juist opspaart. Een emmertje loodafval en/of koper levert aan het einde van het piepseizoen na inlevering bij de metaalboer toch vaak een aardig bedragje op!

 

Beschermende handschoenen:

Omdat je met je handen vaak in de”vuile” grond zit is het erg raadzaam om altijd handschoentjes aan te hebben.  Zelf koop ik ze altijd bij de “Action” deze zijn erg soepel, goed beschermend en uiterst goedkoop! Je wilt namelijk niet je handen openhalen aan scherpe glas- of potscherven e.d. en er vervolgens ook nog  vuil of bacteriën en andere chemicaliën (uit kunstmest etc.) in krijgen!

 

Reserve batterijen/ batterij oplader:

Je zal niet de eerste zoeker zijn die lekker bezig is, mooie vondsten doet en ineens  worden de signalen zwakker of zijn de batterijen leeg! Daarom moet je altijd een setje reserve batterijen bij je hebben. Of evt. als je oplaadbare batterijen gebruikt  en met je auto op pad bent óók een auto-oplader!

 

Let wel ; herlaadbare batterijen raken vaak sneller op! Voor mijn detector heb ik 2 platte 9 volts batterijen nodig en die koop ik gewoon bij de Aldi of Zeeman (zijn niet herlaadbaar) maar wel goedkoop en gaan net zolang mee als duurdere merkbatterijen!