Metaaldetectie

 

 

Bijna iedereen heeft wel eens iemand met een metaaldetector op het strand, of in het park zien rondspeuren. Met in zijn andere hand een schep en zijn hoofd getooid met een koptelefoon. Meestal zwaait de betreffende zoeker  geconcentreerd zijn magische piepstok heen en weer. Opeens zie je hem/haar stilstaan, nogmaals over dezelfde plek zwaait, de schep in de grond steekt en wat aarde omgooit, vervolgens op de knieën erbij gaat zitten om iets uit de opgegraven grond te wroeten, even goed bekijkt en het zorgvuldig in zijn tas stopt, het gat weer netjes dichtmaakt en tenslotte weer verder gaat met het zwaaien van zijn metaaldetector!

 

Wat zou hij/zij hebben gevonden; Een knoop, (euro)centen, spijker, kogelhuls, bierdopje, vingerhoedje, kogel, zilveren ring, een gouden munt of misschien wel een enorme schat?!

 

Ja echt, deze hobby maakt oeroude zoek- en verzamel instincten los! Zoeken met een metaaldetector is alles behalve saai. Het is een fantastische hobby geschikt voor iedereen; zowel man of vrouw en  jong of oud en biedt verrassende mogelijkheden. Je krijgt volop beweging, geniet van de natuur en rust om je heen en bent lekker bezig in de buitenlucht.  Ook kun je lekker avontuurlijk rondstruinen in de bossen, duinen, parken, polders en over het strand of deakkers. (mits het daar is toegestaan en/of je toestemming hebt van de betreffende grondeigenaar).

 

Al speurend naar goede zoekterreinen zul je in de omgeving prachtige plekjes ontdekken, waarvan je het bestaan niet eens had vermoed. Je doet verrassende vondsten en de rechtmatige eigenaar van de grond te achterhalen, ontmoet je allerlei interessante (meestal oudere) mensen die je vaak ook van alles over die plek en de plaatselijke geschiedenis kunnen vertellen of zelfs andere plekjes aanraden om het daar ook eens te proberen!

 

Mijn zoekgebied beperkt zich hoofdzakelijk tot mijn geboorteplaats Dongen(Nbr.) en de aangrenzende landerijen, dorpen of gemeenten.  De reden hiervan is, dat ik als geboren en getogen Dongenaar de laatste jaren erg geïnteresseerd ben geraakt in de locale- en plaatselijke geschiedenis. Vooral naar welke sporen uit het verre verleden allemaal nog terug te vinden zijn in de grond!

 

Normaal blijven deze sporen voor altijd onzichtbaar en verborgen behalve;

 

- Wanneer er ergens grondwerkzaamheden moeten worden verricht, of akkers en andere percelen waarbij de grond regelmatig worden omgespit/omgeploegd, zien soms deze oude voorwerpen als potten, scherven, pijpenkoppen, muntjes e.d. het zonlicht maar is het vaak afhankelijk van wie ze toevallig opmerkt en/of voldoende interessant vind om ze op te rapen en te bewaren.

 

-Een andere mogelijkheid is dat Een plaatselijke Heemkunde kring op oude en archeologisch interessante locaties gericht opgravingen gaan doen onder leiding van een archeoloog. Vaak gebeurd dit zodra er bekend wordt dat er op die bewuste locaties gebouwd gaat worden en men van tevoren wil proberen om zoveel mogelijk op te graven, te onderzoeken en in kaart te brengen om daarna de plek goed af te dekken en vrij te geven voor de bouwwerkzaamheden of indien de opgravingen zo belangwekkend zijn om te behouden en de bouwplannen worden ingetrokken wegens behoudt en bescherming van cultureel erfgoed!

 

- Dat wij als detector amateurs met toestemming van grondeigenaren gericht gaan zoeken op mogelijk interessante locaties.

 

Let wel; Om en nabij monumenten en locaties die bekend staan als archeologisch zeer interessant en dus bij de wet onder "beschermd gebied" vallen, mag absoluut niet worden gezocht of gegraven!!! Verder geldt er ook een meldingsplicht; Wanneer men bijzondere of kostbare zaken vindtdie van algemeen, cultureel en wetenschappelijk belang zijn. Schatvondsten, gouden munten en bijzondere voorwerpen van goud en zilver vallen altijd in deze categorie!

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb